Miljööverdomstolen ger Naturvårdsverket bakläxa

by

Miljööverdomstolen slår nu slutgiltigt fast att de trålhinder som Greenpeace placerade ut i Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund var helt lagliga.

Tidigare har både länsstyrelsen i Halland och miljödomstolen konstaterat att stenblocken hjälper till att skydda de unika bottenmiljöerna mot den destruktiva bottentrålning som hotar dessa. Trålhindren är alltså en bevarandeåtgärd och är därmed inte tillståndspliktiga. Det är också vad Greenpeace hela tiden ansett. Naturvårdsverket har däremot hävdat att bevarandeåtgärder kräver tillstånd och överklagat beslutet till högsta instans. Miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga*.

– Beslutet visar att vi haft rätt hela tiden. Nu förväntar vi oss att Naturvårdsverket kommer att lägga lika mycket tid och pengar på att pröva hoten mot marina Natura 2000-områden i domstol, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

I bevarandeplanen för Fladen och Lilla Middelgrund pekas både bottentrålning och generellt överfiske ut som ett hot mot livsmiljöerna på de skyddsvärda utsjöbankarna. Trots det har aldrig Naturvårdsverket prövat om det går att kräva tillståndsprövning enligt miljöbalken (vilket inkluderar en miljökonsekvensbeskrivning) för fiske i Natura 2000 eller andra typer av marina skyddsområden.

– Vi får hoppas att miljööverdomstolens beslut får både Naturvårdsverket och ansvariga politiker att istället fokusera på det verkliga problemet – bottentrålarnas skövling av våra mest värdefulla marina miljöer, säger Jan Isakson.

Dagens miljölagstiftning reglerar bara negativ påverkan på miljön. Greenpeace har därför förvånats över Naturvårdsverkets iver att juridiskt pröva de för havsmiljön positiva åtgärder som genomförts.

– Det som verkligen behöver ses över är de juridiska verktygen för att reglera destruktivt fiske i våra marina skyddsområden. Trålhinder ska inte behövas, säger Jan Isakson.

Dokument

Miljööverdomstolens beslut 100301 (pdf)

Artiklar

Greenpeace välkomnar prövning av trålhinder i domstol

Greenpeace vill placera trålhinder på Fladen och Lilla Middelgrund

Fantastiska havsmiljöer dokumenterade

Fotnoter

* Mål nr M 9105-09 (Miljööverdomstolen, Svea Hovrätt)

Kontaktuppgifter

Anna Jonsson, pressekreterare Greenpeace, 076 017 37 17
Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor Greenpeace, 070 608 74 83

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: