Pressmeddelande – Greenpeace svar på Eskil Erlandssons debattartikel: Hotad torsk tas som gisslan av svenska regeringen

by

Stockholm, lördag 8 augusti – I dagens DN kritiserar jordbruks- och fiskeriminister Eskil Erlandsson Greenpeace bevarandeåtgärd att placera ut trålhinder för att skydda Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt.

Om regeringen, med jordbruks- och miljöministern i spetsen, vore ärliga i sin ambition att skydda havsmiljön och säkra en hållbar
framtid för yrkesfisket skulle inte trålhinder behövas. Greenpeace har krävt konkreta åtgärder för att ge dessa och andra marina
skyddsområden ett verkligt legalt skydd under mycket lång tid.

– Områdena saknar fortfarande skydd och därför är vi nu tvungna att göra regeringens jobb. Hittills har inte regeringen presenterat några konkreta åtgärder för att lösa den sektorsförbannelse där naturvård står mot fiskeriförvaltning, både på nationell och EU-nivå, som förlamar miljöskyddet i haven, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Fladen och Lilla Middelgrund är utsjöbankar som fungerar som en sista tillflyktsort för många hotade marina arter. Läderkorallen dödmanshand, piprensare, havsnejlikor, sjöpungar, sjöborrar, olika sjöpennor, sjöstjärnor är exempel på arter som Greenpeace under en dykexpedition dokumenterat i områdena.

Dessutom finns vidsträckta tareskogar fantastiskt rika på olika, ibland flera meter höga, brunalger som bildar en skog på botten. Maerl bottnar och bubbelrev är för Sverige unika miljöer i dessa områden som direkt hotas av den pågående bottentrålningen.

I debattartikeln hävdas bland annat att Greenpeace skulle äventyra en fiskeriförvaltningsåtgärd i ett helt annat område, ett fiskestopp som är avsett att rädda den akut hotade Kattegatt-torsken.

– Det är absurt att skylla på Greenpeace när svenska myndigheter har godkänt dumpning och spridning av giftiga muddermassor från minst två hamnar (Höganäs och Falkenberg) i samma område som Erlandsson säger sig värna, den hotade Kattegattorskens lekområde. Att i det läget kritisera en bevarandeåtgärd som syftar till att skydda andra viktiga havsmiljöer, som Sverige måste skydda enligt EU:s lagar, är inte trovärdigt, säger Staffan Danielsson, Greenpeace talesperson i havsfrågor.

Greenpeace har under veckan varit i danska fiskestaden Gilleleje vid Kattegatt för att informera om behovet av marina reservat stängda för alla destruktiva aktiviteter, inklusive fiske. I samtalen framgick att danska yrkesfiskare är mycket upprörda över svenskarnas dumpning av muddermassor. Man har till och med satt upp banderoller som protesterar mot giftdumpningen.

– Om regeringen istället lagt sin energi på att skydda våra känsligaste havsområden mot destruktivt fiske skulle stenarna vara onödiga – men så är inte fallet. Istället tar man nu Kattegatt-torsken som gisslan för att slippa ta sitt ansvar, men våra hav kan inte vänta längre, säger Staffan Danielsson.

Sverige bryter redan idag mot EU:s miljölagar, Habitatdirektivet, genom att tillåta bottentrålning i områdena eftersom regeringen varit skyldig att se till att havsmiljön inte försämras på Fladen och Lilla Middelgrund sedan 2004.

För mer information:
Patrik Eriksson, kampanjchef Greenpeace, 070 301 28 92
Staffan Danielsson, Greenpeace talesperson i havsfrågor, 070 353 65 85
Jan Isakson, projektledare, 070 608 74 83
Camilla Haglund, pressekreterare, 070 947 14 84

Noter:
1.      Greenpeace har tillsammans med yrkesfiskarna i Halland hårt kritiserat Sveriges dumpning av muddermassor i området stängt som är stängt för torskfiske utanför Halland:
http://www.greenpeace.org/sweden/press/pressmeddelanden/sverige-spelar-rysk-roulette

2.      Faktablad om marina reservat och problemen med att ge dessa ett adekvat skydd:
http://www.greenpeace.org/raw/content/sweden/rapporter-och-dokument/faktablad-marina-reservat.pdf

3. Media briefing om Greenpeace projekt att fysiskt skydda Fladen och Lilla Middelgrund:
http://www.greenpeace.org/raw/content/sweden/rapporter-och-dokument/media-briefing-stones.pdf

4. Alla dokumentation från öppna möten, kartor, remissvar och beslut från myndigheter och miljökonsekvensbeskrivningar rörande projektet finns på vår blogg: greenpeace.se/mkb

5. Undervattensbilder från Fladen och Lilla Middelgrund:
http://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/fantastiska-havsmiljoeer-dokume

6. Jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren har svarat på frågor om hur Fladen och Lilla Middelgrund kan skyddas mot alla miljöhot, inklusive fiske, i riksdagen. (2008/09:878 och 2008/09:877)

Miljöministern säger att:
”/…/länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och därigenom den myndighet som har att agera i de fall det uppdagas att det vidtas en åtgärd eller bedrivs en verksamhet som riskerar att påverka dessa områden på ett icke acceptabelt sätt.”

Problemet är att länsstyrelsen inte kan göra någonting för att stoppa det största identifierade hotet mot havsmiljön – yrkesfisket. Den färska regelförändring som miljöministern hänvisar till i sitt svar har inte förändrat denna situation.

Jordbruksministern säger i sitt svar att:
”Angående bottentrålning i området kan jag informera om att ingen trålningsverksamhet bedrivs av svenska fiskare på de aktuella grunden.”

Det är sakfel, vilket jordbruksministern rimligen borde känna till. Fiskeriverket har data som visar att det under åren 2005-2007 bottentrålades i Natura 2000-områdena. Dessutom bekräftade yrkesfiskarna i Halland i möten med Greenpeace nyligen att de bottentrålar efter havskräfta på bottnarna inne i de båda Natura 2000-områdena, men framförallt vid Lilla Middelgrund.

Annonser

2 svar to “Pressmeddelande – Greenpeace svar på Eskil Erlandssons debattartikel: Hotad torsk tas som gisslan av svenska regeringen”

 1. Annica Says:

  Fortsätt kämpa för våra hav, de enda som protesterar är de giriga och dumma.

 2. Anders Says:

  Äntligen!
  En stor eloge till Greenpeace som nu
  äntligen gör något åt problematiken i våra hav. Synd bara att det skulle dröja så länge innan de gick till verket. Att Erlandsson gnäller och klagar är inte mycket att bry sig om. Han slickar fiskenäringen i rö….. som alla jordbruksministrar gjort före honom. Hoppas att Greenpeace fortsätter sina utplaceringar av trålhinder i alla skyddsvärda områden längs den svenska kusten. Minister Erlandsson och den svenska fiskenäringens ord är inte värt mer än pappret som de är skrivna på, de har förbrukat sitt förtroende för länge, länge sedan.
  Tack Greenpeace!
  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: