Fråga till miljöminister Andreas Carlgren (c) från Tina Ehn (mp)

by

Skriftlig fråga 2008/09:878

den 23 april

Fråga

2008/09:878 Fladen och Lilla Middelgrund som marina reservat

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Runt månadsskiftet augusti/september planerar Greenpeace att placera ut stora granitblock i de känsliga marina ekosystemen Fladen och Lilla Middelgrund utanför den halländska kusten. Fartyget Rainbow Warrior befinner sig redan nu i svenska vatten för att genomföra en dykexpedition till utsjöbankarna. Dykningarna är en del av förberedelserna inför utplaceringen av trålhindren. Länsstyrelsen i Halland har identifierat bottentrålning som ett av de allvarligaste hoten mot områdena.

Enligt EU-reglerna ska Sverige säkerställa att Fladen och Lilla Middelgrund får ett skydd som garanterar ”gynnsam bevarandestatus” inom sex år från Natura 2000-områdenas bildande. Dessutom är Sverige skyldigt att förhindra försämringar och skador på naturvärdena. Nu har det gått fem år och regeringen har ännu inte skyddat områdena från hot som till exempel bottentrålning.

I dag bottentrålas områdena intensivt av svenska, danska och tyska trålare i jakt på havskräfta och torsk.

Med dagens regler är det i praktiken omöjligt att skydda havsområden från destruktivt fiske i ekonomisk zon. Beslut om att stänga områden för yrkesfisket måste gå ända upp till EU:s ministerråd, via EU-kommissionen, innan de eventuellt godkänns.

Min fråga är om ministern avser att under Sveriges ordförandeskap i EU ta initiativ för att skapa regelverk på EU-nivå som ger medlemsstaterna rätt att själva skydda Natura 2000-områden mot all utvinning av naturresurser, inklusive fisk.

Inkom: 2009-04-23
Besvarad: 2009-04-29

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: