Fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) från Tina Ehn (mp)

by

Skriftlig fråga 2008/09:877

den 23 april

Fråga

2008/09:877 Fiskeförbud i Fladen och Lilla Middelgrund

av Tina Ehn (mp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Runt månadsskiftet augusti/september planerar Greenpeace att placera ut stora granitblock i de känsliga marina ekosystemen Fladen och Lilla Middelgrund utanför den halländska kusten. Fartyget Rainbow Warrior befinner sig redan nu i svenska vatten för att genomföra en dykexpedition till utsjöbankarna. Dykningarna är en del av förberedelserna inför utplaceringen av trålhindren. Länsstyrelsen i Halland har identifierat bottentrålning som ett av de allvarligaste hoten mot områdena.

Enligt EU-reglerna ska Sverige säkerställa att Fladen och Lilla Middelgrund får ett skydd som garanterar ”gynnsam bevarandestatus” inom sex år från Natura 2000-områdenas bildande. Dessutom är Sverige skyldigt att förhindra försämringar och skador på naturvärdena. Nu har det gått fem år och regeringen har ännu inte skyddat områdena från hot som till exempel bottentrålning.

I dag bottentrålas områdena intensivt av svenska, danska och tyska trålare i jakt på havskräfta och torsk.

Med dagens regler är det i praktiken omöjligt att skydda havsområden från destruktivt fiske i ekonomisk zon. Beslut om att stänga områden för yrkesfisket måste gå ända upp till EU:s ministerråd, via EU-kommissionen, innan de eventuellt godkänns.

Avser ministern att lyfta upp frågan till EU:s ministerråd om att införa ett permanent fiskeförbud i Fladen och Lilla Middelgrund för att skydda havsmiljön enligt åtagandena inom Natura 2000 och bevarandeplanen för områdena?

Inkom: 2009-04-23

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&dokid=GW11877

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: