Hallandsfiskarna och Greenpeace mot samma mål

by

Artikel i Yrkesfiskarna 3, 2009
www.yrkesfiskarna.se

Vid ett öppet diskussionsmöte i Varberg, där Greenpeace presenterade sina planer på att placera ut granitblock som trålhinder på två av grunden i Kattegatt, visade det sig att det inte fanns några stora motsättningar mellan olika intressegrupper. Det handlar om de båda grundområdena Fladen och Lilla Middelgrund, som bägge har mycket speciella naturvärden och därför har klassats som Natura 2000-områden.

När ett Natura 2000-område anmäls och blir godkänt av EU har nationalstaten sex år på sig att säkerställa ett skydd som garanterar “gynnsam bevarandestatus”. Fem år har gått vad gäller Fladen och Lilla Middelgrund och ingenting har gjorts – därav Greenpeace planer på aktion.

Vid ett öppet möte i Varberg, dit bl a yrkesfisket, sportfisket, länsstyrelsen m fl bjudits in presenterade Staffan Danielsson från Greenpeace hur man resonerat inom miljöorganisationen.

Vill förhindra skador
– Delar av Kattegatt tillhör några av de mest intensivtrålade områdena i hela världen, hävdade Staffan Danielsson. Vi vill förhindra skador från bottentrålning och vi har anmält vår intention att vidta bevarandeåtgärder i form av trålhinder.

Greenpeace avsikt är att i augusti/september placera ut cirka 300 block av obehandlad granit, brutna i södra Norge och i Halland på 22-35 meters djup på de båda grunden.

– Ovanför detta finns unika s k märlbottnar och bubbelrev, som vi vill skydda. Det är vår avsikt att rev och sandbankar behöver skyddas.

Detta kan innebära, enligt Danielsson, att fisket får tillträdelsebegränsning till områden, men detta, sade han kan kompenseras ekonomiskt genom Habitatsdirektivets artikel 6.

– Åtgärder måste kommaförr eller senare, det är medlemsstatens ansvar. Om inte något görs kan EU komma att stämma Sverige, sade Danielsson. Vi hoppas kunna lösa detta tillsammans, det skulle vi tycka vore fruktansvärt roligt!

– Hallandsfiskarna är väl lite speciella, kontrade Viking Bengtsson, ordförande i SFR:s avdelning 9, som var näste talare. Vi har att greppa en hel region, vi måste greppa hela Kattegatt där vi förser svenska folket med förstklassig fiskråvara. Under årens lopp har vi tillsammans med länsstyrelsen diskuterat hur vi använder Kattegatt.

Viking kunde tala om att det policyprogram som hallandsfiskarna antog på sitt senaste årsmöte innehåller en tydlig viljeinriktning om skydd kring utsjöbankarna.

Nyfunna allierade
– Plötsligt hittar vi nu allierade. Men vi tycker ni är fega som inte tagit upp Stora Middelgrund och Röde bank. Där ska 110 stora vindkraftverk placeras så där behövs verkligen skydd!

– Vi ska och vi måste skydda grundbankarna och de refuger som finns där. Då kanske vi till och med kan få tillbaka havskatten…

Rätt skötta, ansåg Viking Bengtsson, skulle grunden kunna blir fantastiska områden för burfiske efter hummer. Idag förekommer ett omfattande danskt yrkesfiske med småmaskiga garn där.

– Men detta är ett utpräglat burområde och fisket måste omstruktureras. Det är här i Kattegatt de stora möjligheterna till ett stort hummer- och krabbfiske finns.

– När det gäller trålning på bankarna är det något som inte förekommit på mycket länge, menade Viking. Från fiskets sida vill vi ha totalstopp både för trålning och garnfiske på områden grundare än 20 meter.

– Bland sportfiskare är det populärt att fiska på vrak och på de 150 som finns i Kattegatt är det fullt av spökgarn som fortsätter fiska. Vår uppfattning är: inga garn närmare än 200 meter från vrak.

Vidare utvecklade Viking önskemålet om en forskningsstation till Halland som kan kartlägga och noga inventera Kattegatt.

Förstört folknöje
Också sportfiskarna hade en representant på talarlistan. Bo Hall, sportfiskare sedan 30 år, var hård mot yrkesfisket och skyllde i princip all nedgång på kåren.

– Idag är det en ren katastrof i Kattegatt och svenska folket har berövats ett folknöje.

Stäng av vissa områden, kolla var fiskens favoritområden finns och stäng där, var Bo Halls recept. I den följande allmänna diskussionen klev yrkesfiskaren Ante Axelsson, Bua, fram till podiet. Han berättade att han är fiskare i fjärde generationen och har fiskat i 50 år. Han ville veta var, exakt, Greenpeace hade för avsikt att placera stenen.

Ingen bottentrålning
– Under alla mina år har jag aldrig sett någon bottentråla uppe på reven och där finns ändå ingen fisk. Ni kan lägga hur mycket sten som helst uppe på reven, men inte på den rena botten runt om, den behöver vi för vårt fiske! Tänk er bara noga för, skulle man som fiskare få ett sånt stenblock i trålen kan det bli en allvarlig olycka… Enligt Viking Bengtsson så gäller det istället att förbättra de refuger på grunden som redan finns genom att placera stenblocken där.

– Ingen är ju så dum att han trålar bland stenblock…

– Fiskeriförvaltningen har misslyckats katastrofalt, menade Staffan Danielsson. Därför har vi så få yrkesfiskare kvar. Det är ett stort politikermisslyckande och vi ska inte ställa olika användargrupper mot varann!

– Vi försökte få media att “nappa” när vi gick ut med vårt policyprogram, men det var dödstyst, konstaterade Viking Bengtsson. När nu Greepeace kom så var det, faktiskt, en skänk från ovan. Även om vi inte har “stenkastning” på vårt program, så kan vi väl ordna det om det behövs… Det här är helt enkelt kanon!

Mötet avslutades i samstämmig uppfattning om att fortsätta och vidareutveckla samarbetet mellan Greenpeace och yrkesfisket.

– Jag tror, sade Staffan Danielsson, att det här finns en historisk möjlighet till samsyn som är unik inom europeisk fiskeriförvaltning. Ja, kanske till och med i världen…

Annonser

Ett svar to “Hallandsfiskarna och Greenpeace mot samma mål”

 1. Hallänning Says:

  Det här med att utse ett naturområde som särskilt skyddsvärt och så placera en vindkraftspark JUST där – hur vansinnigt är inte det.

  Tänker ni göra något åt det – har det inte varit några protester?

  Bullret kommer ju att störa naturen. Många andra saker också – hela byggnationen.
  Kan inte säga hur chockad man är – chock efter chock är det med den halländska naturen – den blir helt förstörd och alla dessa vägbyggen – det är så fruktansvärt. Som t ex Hallandsåstunneln – och så nu det här. De skulle ha byggt dubbelspår istället – och så gjort pendeltrafik med någon kollektiv lösning istället för att bygga fula vägar och förstöra de gamla, som var mycket vackrare dessutom.

  Det passar inte att ha vindkraftsparken just där – det är helt fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: